Leverandør af gårdslaget, økologisk, dansk kød

Spis Min Gris

Kød fra landmænd, der tager ansvar

Spis Min Gris er den eneste større leverandør af gårdslaget, økologisk, dansk kød. De samarbejder med de dygtigste økologiske og biodynamiske danske bønder og landmænd, der ligesom dem vil være sikre på, at dyrene har et værdigt og meningsfuldt liv, indtil de slagtes.

Fromberg X Spis Min Gris

Vi har aldrig prøvet bedre kød end det vi får leveret af Spis Min Gris, om det er gris, der kan få sortfodsgris til at blegne eller oksekødet der ikke viger tilbage fra fx Wagyu og Kobe, eller andet af det bedste oksekød omend det er helt anderledes. Vi prøver kød fra de forskellige gårde, som Spis Min Gris samarbejder med. Alle i den bedste kvalitet. Fladhøjgaard som vi ofte får oksekødet fra har en helt speciel historie og ekstra dimension. Okserne fra Fladhøjgaard har græsset og hjulpet til bevaring af biodiversiteten i det naturfredede UNESCO verdensarvsliste område Nationalpark Vadehavet. Der er ikke nødvendigvis et facit på oksens fremtid i den grønne omstilling, men økologi er ikke nok hvis oksen kun er opdrættet for at blive slagtet. Det er vigtigt for biodiversiteten, at dyret bidrager med flere funktioner, som fx mælk og er fritgående for naturplejen. Klovbærende dyr er essentielle i bevaringen af nogle af vores mest elskede naturområder som fx Vadehavet. En sidegevinst er også sundere kød bla. I form af højere omega 3 fedtsyre sammensætning. Og det kan smages at dyrene har haft det godt.

Naturen har brug for dyr – både køer og grise

De dyr, som Spis min gris’ kød kommer fra, er ikke bare blevet opbevaret og fedet op, men har levet et meningsfuldt liv og bidraget med naturpleje og til biodiversitet, som er med til, at vores økosystemer hænger sammen.

Alle Spis min gris’ dyr gårdslagtes og håndteres efter de bedste håndværksmæssige forskrifter, fra selve slagtningen på gården, til afblødning, afkøling og modning.

Når du får kød fra Spis min gris, kan du være sikker på, at du får økologisk, dansk kød i bedste kvalitet, at de har gjort deres ypperste for at sikre dyrevelfærd og slagtehåndværk, og at dyrene bidrager positivt til naturpleje og i sidste ende klimaet.

Hvad er gårdslagtning?

Spis min gris begyndte som nogle af de første i Danmark konsekvent at indføre ‘gårdslagtning’ af deres dyr i 2012.

Det betyder, at kreaturer og grise synes af en embedsdyrlæge, inden de slagtes af en autoriseret slagter på den gård, som dyrene har levet på. Selve slagtningen sker under trygge rammer, så dyrene først og fremmest ikke skal udsættes for dyretransport, og så kødet ikke udsættes for de stresshormoner, som dyretransporter medfører.

Spis min gris er skabt af og drives af kokke

Grundstenen til Spis min gris blev lagt i 2012, da Mikkel Hesselager – dengang 22 år og kokkeelev – i frustration over ikke at kunne få fat i dansk og økologisk oksekød selv købte sin første ko for 17.000 kr. opsparet af sin kokkeelevløn.

Mikkel fik straks kødet solgt, og kunderne vendte hurtigt tilbage og ville have mere dansk kød. De havde også opdaget, at dansk oksekød var svært at opdrive. Men da man ikke kan købe køer i løsvægt, måtte Mikkel aftage en hel økologisk besætning og altså mange hundrede kilo dansk oksekød. Og så var ”Spis min gris – i morgen skal du slagtes” født.

Økologi, biodiversitet og råvarespild

Mikkel satte sig for at finde det gode danske, økologiske kød og sætte fokus på dyrevelfærd og en større bevidsthed om, hvordan økosystemer og biodiversitet hænger sammen, gøre op med råvarespild og sikre ordentlige slagteforhold.

Spis min gris startede som slagterbutik på Østerbro i 2014, hvor Spis min gris solgte til kvalitetsbevidste forbrugere og cirka 20 restauranter. Herefter gik det stærkt, og i 2016 blev virksomheden udvidet med engroshandel, som leverer til professionelle storkøkkener med fokus på kantiner og førende restauranter, og fra 2017 har virksomheden alene fokuseret på engros-markedet. Spis min gris blev styrket i februar 2018 med kapital fra eksterne investorer.

”De seneste år er flere begyndt at efterspørge økologisk, dansk oksekød fra dyr, der har levet et meningsfuldt liv. Bevægelsen er blandt andet drevet af dygtige folk som folkene bag Jagger, der i 2020 overgik til at bruge oksekød fra Spis min gris’ økologiske køer i alle deres burgere. Den beslutning blev afgørende for os, for siden da har vi udvidet vores netværk til at dække et stort antal økologiske kvægbrug for at sikre nok kød i den rigtige kvalitet,”

Mikkel Hesselager, stifter af Spis min gris.

Spis min gris i dag

Spis min gris er i dag meget mere end en enkelt mand med en mission.

Mikkel Hesselager er fortsat en del af Spis min gris, men med sig har han et stærkt hold. Mikkel har bl.a. fået af hjælp af Simon Prause, der er partner og ansvarlig for salget. Simon er et velkendt navn i restaurations- og fødevarebranchen, da han har arbejdet med skånsom fanget fisk og med at øge bevidstheden herom. Simon var fx med til at starte Fiskerikajen, som han var del af fra 2008 og indtil sommeren 2021. I dag er Simon medejer af Spis min gris.

Tak til Spis Min Gris, som vi er stolte over at være samarbejdspartnere med.

Ring til os: